Strategii recomandate în cazul nerespectării regulilor

Copiii învață în permanență să identifice limitele impuse. Este imposibil să nu apară deloc probleme. Mai devreme sau mai târziu, copilul va încerca să încalce limitele impuse de dvs. Vă propunem câteva strategii utile care pot fi aplicate în cazurile în care copilul se poartă inadecvat și încalcă regulile de comportament.

Luați măsuri

Dacă copilul încalcă regulile de comportament, este puțin probabil ca să-l puteți liniști prin cuvinte. Va trebui să luați măsuri pentru a impune comportamentul adecvat. Sunt necesare multiple repetări, asociind cuvintele cu acțiuni, pentru ca, după un anumit timp, să fie suficiente numai cuvintele.

Validați sentimentele, nu comportamentul

Când copilul dvs. nu se poartă adecvat, lăsați-l să înțeleagă că validații și acceptați sentimentele sale, dar lăsați-l să înțeleagă că ceea ce a făcut când era supărat este inacceptabil. Știu că ești foarte supărat, dar nu se poate să arunci cuburile.

Oferiți alternative

Spuneți-i și arătați-i copilului ce să facă. Oferiți-i modalități acceptabile de a-și canaliza energia. Dacă îi interziceți o anumită acțiune, dar nu-i oferiți alternative, este posibil ca acel comportament inadecvat să continue. De exemplu, în cazul cu scrânciobul, propuneți-i să se dea în carusel.

Apreciați intenția/ dorința copilului

Folosiți cuvinte pentru a-i arăta copilului că înțelegeți ce vrea să facă. Vrei să te dai în scrânciob, dar trebuie să aștepți până îți vine rândul.

Redireacționează acțiunile copilului

Demonstrează-i copilului cum poate să-și manifeste aceleași impulsuri într-o manieră acceptabilă. Nu se poate să arunci cuburile. Poți să-l rănești pe cineva. Mai bine hai să zidim un turn.

Consecințe fireși

Când copilul vede consecința firească a acțiunilor sale, înțelege în mod direct care este rezultatul alegerii făcute. De exemplu, dacă copilul varsă lapte intenționat, nu va avea ce bea. Încercați să vă abțineți, nu-i veniți în ajutor copilului, oferindu-i alt pahar cu lapte. Copilul va însuși regula cel mai bine, dacă va învăța din propia experiență și nu va crede că cineva este vinovat pentru consecințele acțiunilor sale.

Consecințe logice

Generați o consecință legată direct de acțiunile copilului. De exemplu, i-ați putea spune că dacă nu-și strânge singur jucăriile, le veți strânge dvs. , dar el nu va putea să se joace cu ele pe parcursul întregii zile. Când aplicați aceastră strategie, este important să vă țineți de cuvânt. Dați-i de înțeles copilului că vorbiți serios și neapărat țineți-vă promisiunea.

Consecințe restrictive

Uneori nu este simplu să identificați consecințele logice. Ați putea să-i spuneți copilului că va trebui să renunțe la ceva ce îi place dacă nu cooperează. Când folosiți această strategie, țineți cont de următoarele reguli:

  • Niciodată nu lipsiți copilul de ceea de ce are nevoie vitală, de exemplu de mâncare,
  • Alegeți ceva la care copilul ține foarte mult,
  • Asigurați-vă că veți putea să vă țineți de cuvânt.

Boxă: diferența dintre pedeapsă și consecință

Deosebiri dintre consecințe și pedeapsă:

  • Consecințele sunt semne de respect față de dvs. și copilul dvs.,
  • Consecințele sunt pe măsura comportamentului,
  • Consecinețele sunt rezultatul unor alegeri proase, dar nu rezultatul acțiunilor unui copil rău,
  • Consecințele se referă la momentul curent, nu la cel trecut.

 

Sursă: Asociația Internațională Step by Step, editată cu sprijinul UNICEF

Leave a comment